Stuitligging

Stuitligging en nu?

Ongeveer vier procent van de baby's ligt rond 36 weken met de billen naar beneden. Een bevalling van een baby in stuitligging is anders dan wanneer het hoofdje beneden ligt. In 85% van de gevallen is er geen oorzaak dat de baby in stuit ligt. Omdat een bevalling met de baby in hoofdligging over het algemeen makkelijker verloopt, wordt een versie aangeboden bij een stuitligging, zie onderstaand filmpje. Je kunt ook door middel van moxa-therapie de baby proberen te laten draaien. Tevens kun je bepaalde houdingen aannemen om het bevorderen van de draaiing te bevorderen, volgens de theorie van Spinning babies. Kies vooral wat bij je past!

In onderstaand filmpje kun je zien hoe een eventuele 'Uitwendige versie' het draaien van de baby van stuitligging naar hoofdligging gaat. In de folder kun je meer lezen.

Dit kan plaats vinden door een verloskundige in onze regio of door een gynaecoloog in het Meander Medisch centrum. Je kunt kiezen of en door wie je dit wilt laten doen.

Bevallen in stuitligging

Als je baby tot je bevalling begint in stuit blijft liggen, kun je kiezen voor een vaginale bevalling of een keizersnede. De meningen over een vaginale stuitbevalling zijn verdeeld. In 2004 kwam een onderzoek uit, waaruit bleek dat een keizersnede veiliger zou zijn. Er zitten echter heel wat haken en ogen aan dit onderzoek. Moeder en baby hebben heel wat voordelen bij een vaginale bevalling, bij een keizersnede zijn er vooral voordelen voor de baby, niet voor de moeder (en een volgende zwangerschap). In dit artikel kun je meer lezen over de nieuwste ontwikkelingen rondom de stuitbevalling, evenals dit artikel. In dit artikel lees je wat meer over een andere mening. Lees je in, ga het gesprek aan en ontdek wat voor jou/jullie het beste voelt.

Vraag ons naar meer informatie om je bij te staan in je keuze!