Spreekuur

Zwangerschapsbegeleiding

Intake
We zien je tussen de 8 en de 10 weken voor het eerst om kennis met elkaar te maken en om met jullie en een volledige intake te doen. We stellen veel vragen over jullie gezondheid en die van jullie familie. Dit duurt zo'n 45 minuten.

Zwangerschapscontroles
De vervolgcontroles zijn minder lang en vooral gericht op het controleren van jouw gezondheid als wel de de groei van de baby. Daarnaast is er altijd gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van informatie. 

Wij bieden ook Centering Pregnancy aan. Klik hier om meer te lezen

Team
Gedurende de zwangerschap zul je alle verloskundigen ontmoeten. Je kunt zelf bepalen wat je prettig vindt: of je hebt voorkeur voor een dag of tijdstip om op het spreekuur te komen of je wilt graag door één of twee vaste verloskundigen gezien worden. We plannen in overleg met jou de vervolgcontroles. 
Vanaf 28 weken proberen we je zoveel mogelijk bij 2 verloskundigen in te plannen, zodat je met hen een band op kan bouwen en zodat zij de groei van je baby goed kunnen vervolgen. 

Assistentes
Onze assistentes assisteren ons tijdens het spreekuur, beantwoorden de telefoon. 

Ze voeren ook delen van de zwangerschapscontroles uit. Ze meten bijvoorbeeld je bloeddruk en één van hen kan ook de bloedafname verzorgen.

Echo's
Tussen de 10 en de 12 weken kunnen we op de praktijk een termijnecho maken, waarbij de uitgerekende datum (40 weken) vaststellen. De meeste baby's worden tussen de 37 en 42 weken geboren. 

We bieden aan om bij 8 weken een inwendige echo te maken, een vitaliteitsecho noemen we dat, waarbij we kijken of het hartje klopt. Deze is altijd inwendig/vaginaal en je kiest zelf of je gebruik wilt maken van deze echo.

Als je kiest voor een 20 weken echo verwijzen we je naar een gespecialiseerd echobureau of indien nodig een gynaecoloog.

Op indicatie spreken we soms groeiecho's af, deze maken we op de praktijk, bij 28, 32 en 36 weken. Dit bespreken we met je als:
- de 20 weken echo daar aanleiding toe geeft
- je baby in je vorige zwangerschap klein was
- je een BMI hebt boven de 30
- we ons zorgen maken over de groei

Tevens kun je bij 36 weken kiezen voor een liggingsecho, waarbij we kijken of je baby met het hoofdje naar beneden ligt en of het goed gegroeid is. 

Samen
Natuurlijk is je partner en zijn er broertjes/zusjes welkom tijdens de controles. Jij bepaalt wie er bij zijn.