Overtijd

Langer dan 41 weken zwanger?

Van alle zwangeren bevalt 20 % na 41 weken zwangerschap. Hiervan bevallen de meeste zwangeren nog voor de 42 weken. Echter 2-5% van alle zwangeren is bij  42 weken nog niet bevallen. Er zijn methoden om de kans op een bevalling op korte termijn te vergroten. Indien gewenst, kan de verloskundige strippen. Vanaf 41 weken en 5 dagen kan de verloskundige de vliezen breken, in de hoop dat je lichaam zelf weeën gaat maken. Hieronder worden beide opties toegelicht.

Strippen
Strippen van de vliezen is een eenvoudige en effectieve methode om de kans op een spontane baring vóór 42 weken te vergroten. Dit wordt door veel verloskundigen toegepast. De verloskundige kan door middel van een inwendig onderzoek (als er ontsluiting is) de vliezen loswoelen van de baarmoedermond. Hierdoor kunnen hormonen vrijkomen die ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt. Ongeveer 1 op de 6 van de zwangere die gestript wordt gaat ook daadwerkelijk bevallen na het strippen. Nadeel van het strippen kan zijn dat er harde buiken ontstaan die pijnlijk kunnen zijn zonder dat de bevalling echt begint. 

Vliezen breken bij 41+5 weken
Vliezen breken bij 41 weken en 5 dagen vergroot de kans dat je spontaan weeën krijgt. En verkleint dus de kans dat de bevalling opgewekt moet worden in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de zwangeren bij de verloskundige beviel nadat de vliezen waren gebroken bij 41 weken en 5 dagen. Hiervan[SPvd(1]  kreeg 80% binnen 8 uur spontane weeën.

Voordelen van het breken van de vliezen is dat je een grote kans hebt om spontane weeën te krijgen en de bevalling dus niet ingeleid hoeft te worden met een infuus.

De verloskundige kan op de dag dat je 41 weken en 5 dagen bent langs komen voor thuiscontrole, dit vindt plaats in de avond. Eerst worden de harttonen goed beluisterd en zal de verloskundige uitwendig onderzoek doen om te voelen hoe je baby ligt en of hij/zij is ingedaald in het bekken. Door een inwendig onderzoek kan de verloskundige beoordelen of de baarmoedermond rijp is.

Het vliezen breken gebeurt met een klein staafje, waarbij er op het einde van het staafje een klein puntje zit. Het vliezen breken zelf is niet pijnlijk. De verloskundige zal de kleur van het vruchtwater beoordelen en vervolgens de harttonen van je kindje goed beluisteren. 

Indien de baby meconium (poep) heeft geloosd in het vruchtwater wordt je direct verwezen naar de gynaecoloog. Dan zal je bevalling in het ziekenhuis plaats vinden. 

Als het vruchtwater helder is, kan er 12 uur afgewacht worden op spontane weeën. De verloskundige zal je verdere instructies geven wanneer je haar weer moet bellen. Mocht je niet binnen 12 uur na het breken van de vliezen spontane weeën krijgen, dan zal de verloskundige je in de ochtend verwijzen naar de gynaecoloog om de bevalling in te leiden met wee opwekkers.  

Zowel het strippen als het breken van de vliezen is een veilige methode om een spontane bevalling te bevorderen, mits aan de voorwaarden wordt voldaan (bij vliezen breken:  ingedaald hoofdje, rijpe baarmoeder mond en minimaal 2 cm ontsluiting).