Miskraam

Als het misgaat

Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap is vaak onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. Tijdens het ingroeien van de bevruchte eicel in de baarmoeder kan er licht bloedverlies optreden (innestelingsbloeding). Door de betere doorbloeding van de baarmoedermond kan er makkelijker bloedverlies optreden na het vrijen, na het hebben van (harde) ontlasting, hoesten of andere lichamelijke inspanning. Dit heeft geen invloed op de zwangerschap en dit kan geen oorzaak zijn van een miskraam. Je kan zelf niets doen om te voorkomen dat een miskraam optreedt.

In de helft van het aantal keren dat er bloedverlies optreedt is er sprake van een miskraam.
Vanaf een zekere zwangerschapsduur van 6-8 weken kan er vastgesteld worden of er sprake is van een vitale zwangerschap door het maken van een echo. De kans op een miskraam na het zien van een kloppend hartje daalt aanzienlijk.

Miskraam
Een miskraam komt vaak voor. Bij 10-20% van de zwangerschappen gaat het mis, nadat de test positief was.

Het krijgen van een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en wordt door vrouwen en mannen verschillend ervaren en verwerkt. Soms pak je de draad van je leven snel weer op, het kan ook zijn dat het meer tijd kost om de miskraam een plek te geven. Het lichamelijk herstel is meestal wel vlot, echter het verwerken begint vaak na 4- 6 weken. 

Meestal is bloedverlies het eerste teken van een miskraam en komt de miskraam binnen een paar dagen op gang. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Als het vruchtje/kindje/embryo geboren is, nemen het bloedverlies en de buikpijn geleidelijk af. Soms zie je een vruchtzakje en soms kun je het kindje herkennen (vanaf 9-10 weken). Je kan het opvangen door niet op het toilet te gaan zitten maar op een emmer of iets in toilet te zetten (bijvoorbeeld een vergiet). Je kunt het daarna in een glas / bakje water doen, je ziet dan dat het bloed uiteenvalt en het vruchtzakje overblijft. We kijken met je mee als je hier behoefte aan hebt. Het zien en “afscheid nemen” kan helpen de miskraam te verwerken.

Het kan ook zijn dat op de echo wordt ontdekt dat het vruchtje/kindje/embryo niet meer leeft terwijl je nog geen bloedverlies hebt gehad. Voor sommigen komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Het kan ook zijn dat je al een voorgevoel hebt en dit wordt dan bevestigd.

Wat te doen als de miskraam is vastgesteld
Er zijn verschillende manieren waarop de miskraam kan plaatsvinden. Je bepaalt zelf wat het beste bij je past.


  •   Afwachten
    op een spontaan verloop. Na de bevestiging van de echo kan het nog enkele dagen of       weken duren voor het lichaam de miskraam in gang zet. Het kan medisch gezien geen kwaad om enkele weken af te wachten. Je kunt ook eerst afwachten en later kiezen voor een van de andere opties.

Een spontane miskraam heeft een natuurlijker verloop en het verdriet kan thuis beleefd worden. Het kan bijdragen aan een betere emotionele verwerking. Voor sommige vrouwen kan bij het afwachten de onzekerheid over het moment van de miskraam emotioneel te zwaar zijn.

Je kunt ervoor kiezen de miskraam met medicijnen op te wekken. Hiervoor wordt misoprostol gebruikt, wat oorspronkelijk bedoeld is voor maagproblemen. Uit onderzoek is echter gebleken dat het middel ook effectief is voor het opwekken van een miskraam. Bij 90% van de vrouwen wordt met misoprostol de miskraam op gang gebracht. Een gedeelte (ongeveer 10%), moet alsnog een curettage ondergaan, omdat er een kans is dat er toch nog weefsel in je baarmoeder achterblijft. Bij 10% van de vrouwen heeft het medicijn geen effect. De miskraam kan thuis/in eigen omgeving worden doorgemaakt. Er vindt altijd een controle in het ziekenhuis plaats na het gebruik van misoprostol. Het kunstmatig opwekken van een miskraam kan heftig ervaren worden, omdat je de medicijnen zelf inneemt.

Een curettage is een ingreep die plaatsvindt in de operatiekamer. De gynaecoloog zuigt de baarmoederholte via de vagina door een dun slangetje leeg of maakt deze met behulp van een curette (een soort lepeltje) schoon. De ingreep duurt ongeveer 10-15 min en gebeurt in dagbehandeling. Je kunt kiezen tussen een kortdurende narcose of een ruggenprik tijdens de ingreep.

Als je gezond bent, is een curettage een ingreep met een klein risico op complicaties. Bij een curettage kan er een beschadiging optreden aan de baarmoederwand, dit is echter zeldzaam; een gevolg hiervan kan zijn dat er een verminderde kans op een zwangerschap in de toekomst is. Hiervoor bestaan wel behandelingen. Een curettage kan gepland worden, wat rust kan geven. Tegelijk kan het ook heftig zijn dat in 1 kort moment gebeurt en je zwangerschap dan ineens voorbij is.

Er zijn ook mogelijkheden in de alternatieve geneeswijzen, voel je daar iets voor, vraag ons om meer informatie.

Wanneer moet je contact opnemen met ons?
Hevig bloedverlies: Als je langdurig veel bloed verliest, alsof er een kraan openstaat en/of je een aantal maandverbanden achter elkaar doorlekt. Zeker bij klachten van duizelig zijn, oorsuizen of flauwvallen.
Toename van pijn of constante pijn: Als na een spontane miskraam of curettage de pijn blijft bestaan of terugkomt, kan dit wijzen op een incomplete miskraam.
Koorts (temperatuur >38 C): Koorts tijdens of kort na een miskraam wijst meestal op een ontsteking van de baarmoeder die behandeld moet worden.
Ongerustheid: Als je ongerust bent over het verloop van de miskraam, mag je altijd bellen.

Het verlies van je zwangerschap heeft ook emotioneel impact
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

 Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?
Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.

Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.

Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.

Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.

Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

-          Lotgenotencontact in eigen omgeving

-          Je eigen huisarts

-          FIOM , Stichting Ambulante FIOM. www.fiom.nl

-          Praktijk LEEF. www.praktijk-leef.nl

-          Astrid Meijs, www.amacounseling.nl

-          Psycholoog; Hetty Belgraver, S.P.E.L psychologen Amersfoort

-          Miskraambegeleiding Nederland www.miskraambegeleiding.nl

 

Een volgende zwangerschap
Het is verstandig te wachten met vrijen tot het bloedverlies voorbij is. Medisch gezien is het niet nodig te wachten met opnieuw zwanger proberen te raken. Twee weken na je miskraam kun je weer een eisprong hebben.

Als je weer zwanger wilt worden is het sowieso verstandig om gezond te leven. Hiervoor gelden dezelfde richtlijnen als tijdens de zwangerschap. Ga door met het gebruiken van foliumzuur. Wanneer je nog geen foliumzuur gebruikte, raden we je aan alsnog te beginnen.

Vrouwen die opnieuw zwanger zijn na een miskraam zijn niet alleen blij maar voelen zich vaak ook onzeker en bang. Deze gevoelens zijn overigens heel normaal. Je mag vroeg in de zwangerschap contact met ons opnemen zodat er vanaf 7 weken een echo gepland kan worden.

Wanneer je twee of meer miskramen hebt gehad is het kan er via de gynaecoloog onderzoek gedaan worden naar mogelijke oorzaken. Ook kun je bij ons je vitamine B12 en vitamine D laten bepalen, dit kan invloed hebben op je vruchtbaarheid.

Lees meer over het verloop en verwerking van een miskraam in deze miskraamfolder.