Centering Pregnancy

Centering Pregnancy

Wij bieden verloskundige zorg in de vorm 'Centering Pregnancy'. Dit bieden we aan naast de normale zwangerschapscontroles, zoals je ze kent. Je kunt kiezen welke zorg je wilt. Wij zijn super enthousiast over Centering Pregnancy! Je wordt begeleid door 1 verloskundige en een co-begeleider, vaak is dat een van onze assistentes, een verloskundige in opleiding of een opvoedkundige. 

Na een individuele intake en echo vinden de controles tot 36 weken plaats op een vast tijdstip samen met een aantal zwangere vrouwen van jouw zwangerschapsduur. Er is een vaste verloskundige en co-begeleider bij deze bijeenkomsten. Naast de gebruikelijke controles gaan we ons gezamenlijk verdiepen in onderwerpen waar we tijdens de zwangerschapscontroles die we nu doen niet aan toe komen. De laatste maand zijn de controles weer op het reguliere spreekuur. 

Deze vorm van zorg draagt bij aan meer vertrouwen in jezelf, de zwangerschap, ouderschap, betere zwangerschapsuitkomsten en hogere tevredenheid. 

Jullie bepalen met elkaar of en wanneer je partner erbij is, dat kan verschillen van nooit tot elke controle!

Lees en laat je inspireren in dit artikel en op www.samenweetjemeer.nl
Tijdens de intake zullen we meer vertellen over deze vorm van zorg waar wij erg enthousiast over zijn!

"Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn."

Ervaringen van een zwangeren over Centering Pregnancy

Toen ik van de verloskundige van Pala voor het eerst iets hoorde over Centering Pregnancy dacht ik; "Ja vast heel zinvol maar niet voor mij".
Ik had mijn handen vol aan mezelf tijdens de turbulente start van onze eerste zwangerschap en mijn hoofd stond er dan ook echt niet na om met een groep zwangere vrouwen om de tafel te gaan.

Maar ik laat me toch overhalen om het in ieder geval 2 keer te proberen. Met de gedachte:  "Ach ik heb toch niets te verliezen",  ga ik met enigszins lood in mijn schoenen naar de eerste bijeenkomst.
Al na de derde keer ben ik helemaal om.
Het is eigenlijk best fijn om met een groep gelijkgestemde bij elkaar te komen, herkenning te vinden en ervaringen te delen.
Ik betrap mezelf erop dat ik er met plezier naar toe ga, dat ik het fijn vind om praktische tips te krijgen van ervaren moeders en mijn onzekerheden te delen met andere vrouwen die zwanger zijn van de eerste.
Waar in het dagelijks leven de tijd vliegt en ik altijd druk ben mag ik tijdens de bijeenkomsten 2 uur lang bewust stilstaan bij het wonder wat in mijn buik groeit!
Ik blij dat ik me heb laten overhalen!

Afsluitende bijeenkomst met baby's

Ik moest me bij de eerste CP-bijeenkomst wel even over mijn schroom heenzetten. Onderzoek met nog zes anderen in dezelfde ruimte? Een groepsgesprek met wildvreemden? Brrr... Maar in de tweede sessie leerde ik de andere zwangeren beter kennen en moest ik m'n vooroordelen al snel bijstellen. 
Het was fijn om uitgebreid te kunnen praten over alle fysieke én mentale kanten van de zwangerschap en de bevalling. Ik voelde me daardoor goed voorbereid op de komst van ons kleintje. Ook het contact met de andere moeders en hun partners vond ik heel waardevol. Buiten de CP-bijeenkomsten hebben we nog steeds contact! 

Centering Pregnancy werd met mij besproken tijdens een van mijn eerste controles. Ik was sceptisch. Wilde ik wel in een groep met andere zwangere vrouwen en dan over mijn zwangerschap praten? Niemand had hier iets mee te maken. Toch vond ik dat ik het een kans moest geven, niet gelijk nee zeggen. Met Rixt had ik afgesproken dat ik een bijeenkomst zou komen en als ik het niks vond, zou stoppen.

Ik ben niet gestopt, dit omdat ik het juist prettig vond om ervaringen te delen, adviezen te krijgen van alle verloskundigen. Ook het samen delen van ervaringen, zorgen en adviezen met andere zwangeren vond ik prettig. De begeleiding van alle verloskundigen heb ik ervaren als open, veilig en dit met een lach en een traan. Niks moet.  Dus alle sceptici kan ik aanraden om toch deel te nemen. Het is de moeite waard en genieten tijdens deze bijeenkomsten. Echt doen!

Centering Pregnancy voor de tweede keer!

7 maanden na de geboorte van mijn eerste zoon was ik weer zwanger. Ook tijdens deze 2de zwangerschap heb ik er bewust voor gekozen om mee te doen met de Centering Pregnancy. Misschien nog wel bewuster dan de eerste keer. Toen was ik ietwat sceptisch. Maar al snel bleek dat het uitwisselen van ervaringen met andere moeders een hele fijne ondersteuning was om op terug te vallen.

De groep sessies scheppen een band die naast de verloskundige hulp erg belangrijk kan zijn.
Je deelt ervaringen met verschillende soorten vrouwen, maar allemaal maak je op dat moment hetzelfde mee. Deze inzichten zijn zo waardevol. Ze kunnen je helpen op de momenten dat je het even niet meer ziet en daarnaast kan je zelf ook anderen helpen met adviezen. Vrouwen voor vrouwen. Moeders voor moeders. Een community gevoel en een band die nooit meer weg gaat. Want ook na de bevalling kan je contact met elkaar houden. Dan begint het eigenlijk pas, omdat je dan niet meer "onder controle" van de verloskundige staat en het zelf moet gaan doen.

Dat inzicht had tijdens mijn eerste zwangerschap niet. Kon ook niet, maar is wel de reden dat ik zo kort op elkaar nog een keer mee heb gedaan. Alle praktische info wist ik wel, maar dat groepsgevoel en er voor elkaar zijn dat is onbetaalbaar en voor mij onmisbaar. Zonder Centering Pregnancy vindt je dat bijna niet.  Marieke