Onderzoeken

Onderzoeken in de zwangerschap

Bloedonderzoek
In het begin van de zwangerschap nemen we bloed af, waarbij we je bloedgroep bepalen en je ijzer- en suikerwaarde, vitamine D-gehalte, antistoffen tegen andere bloedgroepen, HIV, hepatitis B en lues. De uitslag is binnen een paar dagen bekend en als er iets bijzonders mee is, nemen we contact met je op.

Lees alles over deze onderzoeken in de folder Zwanger.

Screening op Down-, Edwards en Patausyndroom
Je kunt ervoor kiezen om in de zwangerschap onderzoek te doen naar Down-, Edwards en Patausyndroom. Dit zijn drie chromosomale afwijkingen waarover je hier meer kunt lezen. Te allen tijde bepalen jij en je partner of je dit wilt of niet. Je kunt kiezen voor de NIPT of de combinatietest. Als er uit de combinatietest een verhoogd risico komt, kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek in de vorm van de NIPT of een vlokkentest/vruchtwaterpunctie. Op de website pns.nl kun je meer lezen over de testen, net als in de folder onderaan deze pagina. Hierin staat ook het verschil en voor- en nadelen van beide testen. 

NIPT (na 11 weken)
Bij de NIPT wordt er na 11 weken bloed afgenomen, het dichtstbijzijnde prikpunt is het laboratorium van het Meander. In het bloed zit ook DNA van de placenta, dit DNA komt meestal overeen met het DNA van de baby. Zo kan in het laboratorium worden gekeken naar de drie syndromen; Down, Edwards en Patau. Bij deze test wordt dus geen nekplooi gemeten. Bij een afwijkende uitslag krijg je vervolgonderzoek aangeboden in de vorm van een vlokkentest/vruchtwaterpunctie. De kosten voor deze NIPT worden niet vergoed en zijn 175 euro. 

Combinatietest (12-14 weken)
De test is een kansberekening voor deze baby op het syndroom van Down, Edwardssyndroom en syndroom van Patau. Het is een combinatie van een bloedonderzoek bij de moeder en een nekplooimeting (met de echo, zie plaatje) bij de baby. Bij een verhoogd risico (>1:200) krijg je het vervolgonderzoek NIPT aangeboden of een vlokkentest/vruchtwaterpunctie. De kosten voor deze combinatietest worden niet vergoed en zijn 168 euro.

In het maken van de keuze voor de testen kun je jezelf en je partner de volgende vragen stellen: wat zou je doen met de uitslag? Wat is je reden om het te willen weten? Zou je een zwangerschap eventueel afbreken als blijkt dat je baby een syndroom heeft? Heb je vragen: stel ze ons. 

Lees alles over deze onderzoeken in de folder Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom

20 weken echo
In je zwangerschap geven we je uitleg over de 20 weken echo. Natuurlijk bepaal je zelf of je deze echo wilt. Dit is een medische echo waarbij de baby lichamelijk gescreend wordt. Hieronder kun je in de folder meer lezen over deze echo of kijk op de website van het pns.nl. Deze echo maken we niet zelf maar vindt plaats in het echocentrum
Als er (erfelijke) aangeboren afwijkingen bij jou, je partner of jullie ouders/broers/zussen voorkomen, verwijzen we jullie voor deze echo naar de gynaecoloog. 

Lees alles over dit onderzoek in de folder Informatie over de 20 wekenecho