Tips

Wat heb je nodig?

Bedenk voor een bevalling goed wat je nodig hebt. Wat zijn je verwachtingen, de verwachtingen van je partner? Wat heb je aan elkaar en wat verwacht je van elkaar? Wie wil je dat er tijdens de bvalling aanwezig zijn? 

Soms is het handig om dit soort wensen in een geboorteplan te zetten. Hierdoor is voor iedereen duidelijk wat jullie nodig hebben. 

Denk ook na over wat je van de rol van de verloskundige verwacht en wees open in communicatie. Op die manier kunnen wij jullie zo optimaal mogelijk begeleiden om er samen een heel bijzondere gebeurtenis van te maken. Ook als je wensen hebt die minder doorsnee zijn, ben je welkom om deze met ons te bespreken. 

OMRING JE MET POSITIEVE BEVALVERHALEN! In de zwangerschap krijg je vaak veel bevallingsverhalen te horen, negatief of positief. Laat negatieve bevallingsverhalen aan je voorbij gaan, dit helpt je niet. Vraag liever vrouwen in je omgeving met een positieve bevalervaring om hun bevallingsverhaal aan je te vertellen. 

Tips voor tijdens je bevalling

Beweeg
Blijf tijdens je bevalling in beweging, probeer welke houding voor jou het prettigst is. Rechtop is je bloedsomloop optimaal en helpt de zwaartekracht je ook een handje. 

Adem
Haal rustig adem door je handen bijvoorbeeld op je onderbuik te leggen. Bij het inademen komt je buik naar voren, bij het uitademen gaat je buik weer terug. Het helpt om door je mond uit te ademen. Sommige vrouwen vinden het prettig om in meerdere korte ademhalingen uit te ademen, voor sommige vrouwen werkt een lange uitademing beter. Probeer je schouders ontspannen te houden. 

Ontspan
Wat helpt je om te ontspannen? Het is voor elke vrouw verschillend. Denk aan warmte, muziek waar je relaxed van wordt of juist een vrolijke film, een douche, een bad, (rug)massage, eten en drinken wat je het lekkerst vindt. Het kan helpen om - als je in het ziekenhuis gaat bevallen - wat spullen van thuis mee te nemen om je prettig te voelen. Denk aan een kruik, warme deken, muziek, etc. Vaakis het fijn om de lichten wat te dimmen en te zorgen voor rust om je heen. 

Wees eerlijk
Vaak voel je zelf het best wat goed is en wat niet goed is. Geef het aan als er dingen gebeuren die jou niet helpen (gepraat naast je of juist stilte, etc) of als je merkt dat er iets niet goed gaat. Alleen jij weet wat het beste voor jou is!

Cord Ring

In onze praktijk kun je de cordring (rechterfoto) ook kopen! Vraag het gerust aan een van de verloskundigen op t spreekuur of in je Centering Pregnancy groep.

Praktisch tips

Een aantal praktische zaken zijn fijn om van te voren goed geregeld te hebben. Het zorgt voor minder onrust op het moment dat je gaat bevallen. 

Waar je allemaal aan kunt denken? 

Tas met kleding voor het ziekenhuis (ook als je thuis wilt bevallen)
Oppas voor eventuele oudere kinderen
Kraampakket
Kraamzorg geregeld en telefoonnummer in de buurt
Bed op klossen, te regelen bij Hulpmiddelencentrum