Plaats van bevallen

Kiezen

Je kunt kiezen waar je wilt bevallen, wij begeleiden bevallingen thuis en poliklinisch (in het ziekenhuis). Wat wij belangrijk vinden, is dat het de plek is waar jij en je partner zich veilig voelen. Dan kun je je het beste ontspannen en verloopt de bevalling soepeler. Soms is het zo dat er een medische reden is waardoor wij je adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Afhankelijk van de reden betekent dit dat we je bevalling zelf begeleiden of dat we het overdragen aan de klinisch verloskundige, arts-assistent en gynaecoloog. Ook dan ben je altijd welkom om ons te bellen om je te coachen tijdens de bevalling. 

Thuis bevallen: is het veilig?

Ja, als je een gezonde vrouw bent, is het veilig om thuis te bevallen. Wij zijn opgeleid om zowel thuis als poliklinisch bevallingen te begeleiden en in te spelen op elke situatie. In de media zijn hierover de laatste jaren vaak tegenstrijdige berichten gepubliceerd. Ook kortgeleden stond een artikel in de Volkskrant over dat het niet veilig zou zijn om thuis te bevallen. Het lastige is dat veel cijfers hierin uit hun verband worden gehaald. Als je hier meer over wilt lezen, lees dan de reactie van onze beroepsgroep of het blog van een journaliste. Heb je hierover nog vragen of wil je hier meer over lezen, je bent welkom om dit op het spreekuur met ons te bespreken.

Wanneer je kiest om thuis te bevallen, kan het soms zijn dat we je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis verwijzen. Wij gaan dan altijd met jullie mee. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de ontsluiting niet goed vordert, je baby in het vruchtwater heeft gepoept of dat je behoefte hebt aan pijnstilling. Meestal kunnen we rustig samen met jullie naar het ziekenhuis gaan, in een zeldzaam geval gaat dit om een spoedverwijzing. Vaak is dit moment vóór of op het moment dat je anders ook voor een poliklinische bevalling naar het ziekenhuis zou gaan. 

Poliklinisch bevallen

Poliklinisch bevallen betekent dat je in het ziekenhuis bevalt onder onze begeleiding, je huurt dan een kamer in het ziekenhuis. Wanneer je hiervoor kiest, betekent dat niet dat je vanaf je eerste wee in het ziekenhuis bent. Wanneer de ontsluiting ongeveer 6 centimeter is, gaan we samen met jullie naar het ziekenhuis. Bij een tweede / derde / vierde kindje gaan we soms wat eerder. Het is belangrijk om niet te vroeg naar het ziekenhuis te gaan. In de eerste fase van de ontsluiting zijn je weeën / hormonen gevoeliger voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld als je dan gaat verplaatsen van thuis naar het ziekenhuis. Je weeën kunnen dan wat afzakken en even duren voordat ze weer terug komen. 

Tip: kijk even bij je verzekering of je een eigen bijdrage hebt voor poliklinisch bevallen, deze kan oplopen tot €350, vervelend als je later voor deze verrassing komt te staan. 

Meander Moeder en Kind