Omgaan met weeen

Weeën voelen voor elke vrouw anders. De een ervaart het als pijn, de ander als een krampend gevoel, weer een ander ervaart het als een sensatie die anders is dan anders. De plek waar je het voelt kan ook verschillen, van buik, rug, benen of een combinatie.

De weeën hebben een functie, zowel lichamelijk als psychisch. Het zorgt ervoor dat je je terugtrekt in een veilige setting, veilig om een kind te kunnen baren.
Ook zorgt het ervoor dat het lichaam bepaalde hormonen gaat/blijft produceren die nodig zijn voor de bevalling, waaronder ook pijnstillende hormonen: endorfines. Endorfines zijn wel 50 keer krachtiger dan morfine. Oxytocine, het hormoon dat voor weeën zorgt, zorgt er ook voor dat je na je bevalling volledig gefocust bent om kennis te maken met je kindje. Hoe ontspannener je bent, hoe makkelijker je lijf oxytocine aanmaakt en hoe meer de weeën toenemen en hoe beter de bevalling vordert. 
Adrenaline is de tegenhanger van oxytocine en komt vrij bij angst, stress en drukte. Het is belangrijk om te proberen dit te vermijden, door het rustig om je heen te houden en aan te geven als angst of stress opspelen en dit met ons te bespreken. 

Hoe je met weeën omgaat is per persoon verschillend. Wat de één prettig vindt, kan voor een ander juist averechts werken. Het blijft dus zoeken naar wat een prettige manier is om de weeën op te vangen.

Opvangen van de weeën; een overzicht van al je opties.