Borstvoeding

Als je baby is geboren, is hij nog steeds afhankelijk van zijn ouders. Zijn darmen zijn nog niet rijp en alleen geschikt voor (moeder)melk. Gemiddeld drinkt een baby 8 keer per dag. Het begint met een paar druppels per voeding tot na ongeveer 10 dagen een half kopje drinken per voeding. Je hebt de keuze welke voeding je je baby gaat geven. In de zwangerschap zullen we daarover met je in gesprek gaan en je ondersteunen bij de keuze die je maakt. 

Borstvoeding

borstvoeding

Je lichaam zal zelf geschikte moedermelk aanmaken als je baby is geboren. Dit is helemaal afgestemd op wat je baby nodig heeft en is daardoor de beste melk voor een pasgeboren baby. In principe is iedere vrouw geschikt om borstvoeding te geven. Het gaat niet bij elke vrouw vanaf het begin heel gemakkelijk, je kunt rekenen op onze steun en begeleiding daarin. Het helpt je om je van te voren voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kun je doen door naar de voorlichtingsavond van Borstvoedingenzo en/of te kijken op www.borstvoeding.com

Als je twijfels of vragen hebt rondom het geven van borstvoeding of je de vorige keer geen fijne ervaring met borstvoeding hebt gehad, ben je welkom om dit met ons op het spreekuur te bespreken. We kunnen dan met je meedenken en antwoord geven op je vragen. Ook in de kraamtijd of daarna mag je altijd contact met ons opnemen voor je vragen over borstvoeding. 

In het artikel 101 redenen om borstvoeding te geven kun je meer vinden over de vele voordelen van borstvoeding. Dit filmpje laat je zien hoe borstvoeding wordt gemaakt. 

Kunstvoeding

Soms kies je ervoor om kunstvoeding te geven, bijvoorbeeld door medicatiegebruik, geen fijne ervaring met borstvoeding of een andere reden. Als je voor kunstvoeding kiest, kun je er alvast over nadenken op welke manier je je baby wilt voeden: op verzoek of volgens een schema. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Op de website van het Voedingscentrum staat ook informatie over kunstvoeding. 
In het begin is het belangrijk voor een baby om zoveel mogelijk voedingen van jou of je partner te krijgen, dit geeft je baby rust. Je kraamzorg zal je de eerste week helpen bij het klaarmaken van de voedingen en het ophogen van de voedingen.